Microsoft pakotti Nokian irti Meegosta

Viime päivät on ihmetelty, miksi Nokia hykää ehkä parhaan tähän mennessä valmistetun älypuhelimen N9:n ennen kuin se on ehtinyt edes kauppoihin. Syy löytyy Microsoftin ja Nokian yhteistyösopimuksesta, joka ei anna Nokialle mahdollisuutta kehittää Windowsin kanssa kilpailevia käyttöjärjestelmiä.

Nokian ohjelmoijat, Meego-kehittäjät ja enemmistö koekäyttäjistä ovat vakuuttuneita, että N9 on teknisiltä ominaisuuksiltaan, käytettävyydeltään ja ulkonäöltään parempi kuin Applen iPhone. Ainoa vika on sovellusten puute, mutta sekin korjaantuisi, jos Nokia ilmoittaisi jatkavansa Meegon kehittämistä ja tuovansa uusia malleja pian markkinoille.

Näin ei tapahdu. Tätä ihmettelee myös Nokialla työskentelevä Felipe Contreras, joka ilmoittaa blogissaan olevansa eri mieltä toimitusjohtaja Stephen Elopin kanssa Nokian strategisesta linjauksesta. Contreras ei näe yhtään järkevää syytä, miksi Nokian pitäisi luopua Meegosta.

Yksi ilmeinen syy on silti olemassa. Microsoft on pakottanut Nokian sopimukseen, joka sallii jatkossa vain Windows-puhelimen kehittämisen. Stephen Elop on ottanut hullunrohkean riskin, sillä Meego on nyt asettanut riman todella korkealle. Nokian Windows-puhelimen on oltava vähintään yhtä hyvä tai parempi, muuten Elopille tulee lähtö ja lujaa.

Voin kuvitella kuinka Microsoftin insinöörit ovat hikoilleet saadessaan N9:n käsiinsä:”Tästä on siis tehtävä vielä parempi…” Joitain Meegon ominaisuuksia voi siirtää Windows-ympäristöön, mutta helppoa se ei ole.

Nokian irtautuminen Meegosta avaa pääomasijoittajille oivan paikan. Antero Mertarannan sanoin voisi todeta, siinä on paikka – mikset lauo?